OVERIG WERK

In 1978 behaalde ik het diploma “meesterschilder” aan de toenmalige Nationale Schilderschool te Zwolle. Als meesterschilder voer ik voor particulieren, schildersbedrijven, architecten en restauratiebouwbedrijven specialistisch schilderwerk uit.

Restauratie

Behoud en restauratie van historische en monumentale panden is specialistisch werk. Als ervaren restaurateur zijn in opdracht verschillende stadhuizen, kerken en oude panden gerestaureerd. Dit werk omvat onder andere kleuronderzoek en kleuradvies, het bijwerken van bestaande hout- en marmerimitaties, het aanbrengen van nieuwe hout- en marmerimitaties, verguldwerk met bladgoud, het onderzoeken en bijmaken van een door een vroegere schilder gemaakte speciale techniek en letterwerk.

Hout en marmerimitatie

Hout en marmerimitaties worden vaak toegepast in kerkinterieurs en monumentale woningen of boerderijen, maar steeds vaker ook in nieuwe woningen. Voorbeelden zijn een gemarmerde schouw of lambrisering, of een houtimitatie op deuren of kozijnen.

De kleuren kunnen gemakkelijk worden aangepast aan het interieur. In het geval van restauratiewerk vraagt de kleur en stijl van imiteren van de vroegere schilder vaak veel aandacht. Alle hout en marmerimitaties worden met oog voor detail uitgevoerd, waardoor oud en nieuw niet van elkaar te onderscheiden zijn.

Vergulden

Vergulden is het aanbrengen van een laagje 24 karaats bladgoud en wordt veel toegepast voor torenhaantjes en wijzerplaten. Ook wordt de techniek gebruikt voor spiegellijsten, mastwortels en naamborden. Vergulden is specialistisch werk, omdat bladgoud zo dun is dat het niet met de vingers kan worden vastgepakt; het verkruimeld onmiddellijk. Het bladgoud wordt met een speciale techniek aangebracht en na droging glanzend opgepoetst.

Trompe l’oeil

Trompe l’oeil is een schildertechniek waarbij het kunstwerk bedrieglijk echt lijkt. Dat is ook precies wat de naam zegt: ‘bedrog van het oog’ ofwel gezichtsbedrog. Het wordt vaak toegepast op wandschilderingen, waardoor het lijkt alsof je het schilderij in kunt lopen. Ook is het gebruikt voor plafonds om een koepel te suggereren. Deze schildertechniek is onder andere toegepast voor wandschilderingen in een zorgcentrum en camping, maar ook voor particulier.

AAI

PYKJES

FÛGELTSJE

STEEN

POLIJSTEN

meesterschilder

MEESTERSCHILDER

BEKIJK WERK

muurschildering

MUURSCHILDERIJ

BEKIJK WERK